Način pripreme
Rastvorite kvasac u malo hladne vode. Prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje. Sipajte u njega tri jaja, od kojih odvojite jedno žumance za mazanje odozgo na kraju.
Dodajte rastvoreni kvasac, kiselo mleko, ulje, so i šećer. Zamesite testo tako što dodajete po malo hladne vode, toliko koliko je neophodno da se zamesi jedan kilogram brašna. Treba da dodbijete srednje meko testo.
Kada ste gotovi, ostavite testo da naraste dok ne udvostruči svoj obim (oko 1 sat), nakon toga ga premesite ponovo i podelite na onoliko loptica koliko želite. Ja sam napravila 21 jednaku lopticu, koje su tačno stale u posudu za pečenje.
Ostavite je da naraste još jednom oko 30 minuta. Umutite žumance s 2-3 kapljice ulja i nekoliko kapi vode. Namažite pogaču odozgo i obilno pospite susamom.
Stavite je u zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni oko 60 minuta. Ako je neophodno, stavite odozgo foliju da ne pregori korica.