Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača za radni dan i praznik

Pogača za radni dan i praznik

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
1664167943
Pogača za radni dan i praznik
Fotografije: Tanya Levenova
1 / 2
11/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
95 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
7
"Zato što porodica zaslužuje samo najbolje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 - 900 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 450 ml
  • ulje - 6 - 7 supenih kašika
  • kvasac - 20 g
  • so - 1 ravna supena kašika
  • šećer - 1 ravna supena kašika
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike
  • semenke - miks, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte kvasac sa polovinom svežeg mleka, 2-3 supene kašike brašna i preostale sastojke za testo, ali bez pavlake. Zamesite srednje tvrdo testo, imajte u vidu da se brašno dodaje u etapama.

Na kraju možete 100 puta udariti testom o radnu površinu - tako će biti meko, elastično i glatko. Namažite testo odozdo i odozgo uljem i stavite na toplo mesto da nadođe 30-40 minuta (obavezno porkijte). Nakon toga oblikujte sve testo po želji.

Ja sam podelila na 3 dela - 2 jednaka i jedan manji, od jednog dela sam napravila 4 nova dela. Oblikujemo loptice, svaku razvučemo na koru veličine tanjire. Stavite koru u pleh, obložen papirom za pečenje, namazan uljem. Namažite koru uljem i tako poređajte preostale 3 razvučene loptice.

Odvijte lagano prstima dobijenu gomilicu kora. Isecite na 8 delova i na svakom dobijenom trouglu i provucite vrh odzgo na gore i izvucite prema kreaju. Takođe isto uradite i sa ostalih 8 trouglova. U sredini treba da dobijete prazan krug.

Drugi deo ponovo isecite na 4 dela (to na radnoj površini), nakon toga na 8 i svaki trougao pritisnite četkicom za crtanje u sredinu, da se napravi list. Poređajte svaki list između figura u prvom redu. Od malog dela oblikujte jednu loptu za sredinu. Razvucite i malo testo na koru.

Isecite valjkom za testo na male romboide i sa njima pokrijte loptu u sredini pogače. Od preostalog testa napravite loptice, uvaljajte ih u miks semenki i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta.

Oblikovana pogača se pokriva i ostavlja da naraste na toplom (oko 30 minuta). Nakon toga je namažite žumancetom, umućenim sa malo ulja i svežeg mleka. Pospite semenkama i pecite u rerni, ugrejanoj na 180 stepeni 40-50 minuta.

Pogača za radni dan i praznik je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: