Način pripreme
U posudi pomešajte kvasac sa polovinom svežeg mleka, 2-3 supene kašike brašna i preostale sastojke za testo, ali bez pavlake. Zamesite srednje tvrdo testo, imajte u vidu da se brašno dodaje u etapama.
Na kraju možete 100 puta udariti testom o radnu površinu - tako će biti meko, elastično i glatko. Namažite testo odozdo i odozgo uljem i stavite na toplo mesto da nadođe 30-40 minuta (obavezno porkijte). Nakon toga oblikujte sve testo po želji.
Ja sam podelila na 3 dela - 2 jednaka i jedan manji, od jednog dela sam napravila 4 nova dela. Oblikujemo loptice, svaku razvučemo na koru veličine tanjire. Stavite koru u pleh, obložen papirom za pečenje, namazan uljem. Namažite koru uljem i tako poređajte preostale 3 razvučene loptice.
Odvijte lagano prstima dobijenu gomilicu kora. Isecite na 8 delova i na svakom dobijenom trouglu i provucite vrh odzgo na gore i izvucite prema kreaju. Takođe isto uradite i sa ostalih 8 trouglova. U sredini treba da dobijete prazan krug.
Drugi deo ponovo isecite na 4 dela (to na radnoj površini), nakon toga na 8 i svaki trougao pritisnite četkicom za crtanje u sredinu, da se napravi list. Poređajte svaki list između figura u prvom redu. Od malog dela oblikujte jednu loptu za sredinu. Razvucite i malo testo na koru.
Isecite valjkom za testo na male romboide i sa njima pokrijte loptu u sredini pogače. Od preostalog testa napravite loptice, uvaljajte ih u miks semenki i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta.
Oblikovana pogača se pokriva i ostavlja da naraste na toplom (oko 30 minuta). Nakon toga je namažite žumancetom, umućenim sa malo ulja i svežeg mleka. Pospite semenkama i pecite u rerni, ugrejanoj na 180 stepeni 40-50 minuta.
Pogača za radni dan i praznik je gotova.