Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mekana pogača za praznik i za radni dan

Mekana pogača za praznik i za radni dan

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Mekana pogača za praznik i za radni dan
Fotografije: Kulinarna mreja
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Mekana pogača, sa kojom je svaki dan kod kuće praznik"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg, prosejano
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • sveže mleko - 250 ml, mlako
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • kvasac - 11 g, suv /ili 1 kockica svežeg/
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte polovinu brašna u posudu ili na radnu površinu.

Napravite udubljenje, dodajte suvi kvasac, jaja, sveže mleko, šećer, so (ako koristite sveži kvasac, stavite da nadođe u posebnoj posudi sa toplom mlekom i šećerom), uljem i kiselom mlekom.

Pomešajte sve sastojke, dobija se lepljiva smesa.

Postepeno dodajte drugi deo brašna, prosejte ga. Mesite dok ne dobijete lagano, glatko i meko testo. Ostavite da nadođe jedan sat na toplom.

Nakon toga oblikujte po želji. Ja sam razvukla na pravougaonik, isekla na trouglove i uvila u kiflice.

Centar sam oblikovala nešto kao ružice od poslednjih trouglova u levo i u desno, nisu baš izgledali kao trouglovi i nisam ih iskoristila za kiflice, uvila sam ih i stavila u centar.

Namažite umućenim žumancem, pospite susamom i ostavite da nadođe dok ne popuni celu posudu i dok ne naraste.

Pecite mekanu pogaču na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 35-40 minuta.

Izvadite iz rerne i pokrijte pogaču krpom, nemojte je kvasiti.

Ostavite da se ohladi (ako možete da odolite) mekanu pogaču za praznik i za radni dan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: