Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Grilovana hobotnica sa sosom od povrća

Grilovana hobotnica sa sosom od povrća

Ja to takoJa to tako
Početnik
810233
Grilovana hobotnica sa sosom od povrća
Fotografije: Ja to tako
9 / 10
30/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Najbrži način da skoknete do Dalmacije je da pripremite Grilovanu hobotnicu sa dalmatinskim sosom"

Potrebni sastojci

  • skuvana i očišćena hobotnica - 250 g
  • crveni luk - 50 g
  • sveža paprika - 1/2kom.
  • tikvica - 1/4 kom.
  • paradajz pelat - 100 ml
  • beli luk - 1 kom.
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • belo vino - 50 ml
  • bosiljak - po ukusu, suvi ili svež
  • biber - po ukusu, crni mleveni
  • so - po ukusu
  • lovorov list - 3 kom.
  • vinsko sirće - 50 ml
  • biber - 5 kom., u zrnu
  • Za dalmatinsko varivo
  • krompir - 2 kom., kuvan
  • blitva - 5 kom., list
  • beli luk - 1 čen
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • belo vino - 100 ml
  • Za grilovanje
  • tikvica - 1/2kom
  • paprika - 1/2kom.
  • plavi patlidžan - 1/4 kom.
  • čeri paradajz - 3kom.
  • crni luk - 1/4 kom.
  • šampinjoni - 3 kom.
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Kupiti zamrznutu i očišćenu hobotnicu. Skuvati je u vodi u kojoj dodajemo lovorov list, vinsko sirće.

Voditi pri tome računa da je ne prekuvate. Najbolje oceniti da li je kuvana kada čačkalicom probodete najdeblji deo pipka, ako lako probija čačkalica onda je gotova, i operete je u hladnoj vodi.

Zatim na zagrejanom maslinovom ulju izgrilovati hobotnicu sa obe strane i pri kraju naliti belo vino. Kada vino ispari može da se servira hobotnica. Prilog po želji dalmatinsko varivo Ili grilovano povrće.

Sos:

Ispržiti sitno seckani crveni luk na zagrejanom ulju, zatim dodati papriku koju isečemo na kockice i tikvicu takođe iseckanu na kockice 0.5mm x 0.5mm.

Kratko propržiti i začiniti po ukusu uz dodatak soli, bosiljka i bibera, belog luka. I naliti paradajz pelatom. Sve zajedno ukrčkati. Sos servirati uz hobotnicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: