Način pripreme
Pripremamo ukusni čokoladni krem tako što u odgovarajućoj posudi prvo pomešamo šećer i žumanca.
Mutimo smesu dok se šećer ne istopi, postepeno dodavajući skrob i aromu vanile.
Dodajemo malo po malo svežeg mleka - otprilike 120 ml.
Ostalo mleko sipamo u kaserolu i zagrejemo na umerenoj temperaturi.
U njega sam prethodno sitno izrendala koru 1 limete.
Nakon što se ugreje, skidamo sa ringle i lagano ga sipamo u žumanca, neprestano mešajući dok se smesa ne temperira.
Vraćamo posudu nazad na ringlu, jer je termička obrada krema na veoma niskoj temperaturi.
Mutimo energično dok krem ne postane gladak i dok se dovoljno ne zgusne.
Dodajemo izlomljenu čokoladu i mešamo dok se u potpunosti ne istopi.
Skidamo sa vatre, posudu prekrivamo streč folijom i ostavljamo krem da se u potpunosti ohladi.
Prelazimo na mućenje pavlake, ne zaboravljajući da ona treba da bude hladna, iz frižidera.
U nju dodajemo šećer i vanilu.
Poslastičarskom lopaticom pažljivo promešamo krem i pavlaku.
Dobijamo neverovatno mekanu i vazdušastu kremastu teksturu.
Krem stavljamo u špricu za kolače sa dodatkom.
Očistimo jagode, operemo i isečemo na kolutove.
Deo listova mente sitno iseckamo, a vrhiće ostavljamo za aranžiranje.
Umutimo pavlaku i punimo špric za kolače.
Na dno posudice ili čaše stavljamo prvo krem.
Ređamo deo jagoda i prekrivamo pavlakom.
Posipamo prstohvatom isečene mente i ponovo ređamo čokoladni krem, jagode i pavlaku.
Čaše sa desertom od čokoladnog krema stavljamo u frižider na sat vremena.
Pre posluživanja deserta završavamo vrhićima pavlake.
Ukrašavamo čokoladni krem sa jagodama strukčem sveže aromatične mente i posipamo čokoladnim kapljicama.