Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Čokoladni krem»Čokoladni krem desert

Čokoladni krem desert

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Čokoladni krem desert4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Čokoladni desert koji ima apsolutno sve što obožavamo kada je reč o slatkišima"

Potrebni sastojci

  • žumanca - 4 komada
  • čokolada - 150 g, crna
  • sveže mleko - 750 ml
  • tečna pavlaka - 250 ml
  • pšenični skrob - 60 g
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • limeta - 1 komad, kora citrusa
  • još
  • jagode - 500 g
  • slatka pavlaka - 120 ml
  • čokoladne kapljice
  • menta - sveža, za aranžiranje
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo ukusni čokoladni krem tako što u odgovarajućoj posudi prvo pomešamo šećer i žumanca.

Mutimo smesu dok se šećer ne istopi, postepeno dodavajući skrob i aromu vanile.

Dodajemo malo po malo svežeg mleka - otprilike 120 ml.

Ostalo mleko sipamo u kaserolu i zagrejemo na umerenoj temperaturi.

U njega sam prethodno sitno izrendala koru 1 limete.

Nakon što se ugreje, skidamo sa ringle i lagano ga sipamo u žumanca, neprestano mešajući dok se smesa ne temperira.

Vraćamo posudu nazad na ringlu, jer je termička obrada krema na veoma niskoj temperaturi.

Mutimo energično dok krem ne postane gladak i dok se dovoljno ne zgusne.

Dodajemo izlomljenu čokoladu i mešamo dok se u potpunosti ne istopi.

Skidamo sa vatre, posudu prekrivamo streč folijom i ostavljamo krem da se u potpunosti ohladi.

Prelazimo na mućenje pavlake, ne zaboravljajući da ona treba da bude hladna, iz frižidera.

U nju dodajemo šećer i vanilu.

Poslastičarskom lopaticom pažljivo promešamo krem i pavlaku.

Dobijamo neverovatno mekanu i vazdušastu kremastu teksturu.

Krem stavljamo u špricu za kolače sa dodatkom.

Očistimo jagode, operemo i isečemo na kolutove.

Deo listova mente sitno iseckamo, a vrhiće ostavljamo za aranžiranje.

Umutimo pavlaku i punimo špric za kolače.

Na dno posudice ili čaše stavljamo prvo krem.

Ređamo deo jagoda i prekrivamo pavlakom.

Posipamo prstohvatom isečene mente i ponovo ređamo čokoladni krem, jagode i pavlaku.

Čaše sa desertom od čokoladnog krema stavljamo u frižider na sat vremena.

Pre posluživanja deserta završavamo vrhićima pavlake.

Ukrašavamo čokoladni krem sa jagodama strukčem sveže aromatične mente i posipamo čokoladnim kapljicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: