Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Falafeli sa koprivom i pirinčem

Falafeli sa koprivom i pirinčem

IvvIvv
Šegrt
233708
Falafeli sa koprivom i pirinčem
Fotografije: Ivv
1 / 2
01/03/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Danas je ručak od nas i iznenadićemo vas prijatno sa domaće pripremljenim falafelima, sa podlogom od koprive i basmati pirinčem I neka vam je slatko prijatelji"

Potrebni sastojci

  • za falafele
  • leblebije - 300 g
  • pešun - 1 veza
  • so - 2 kašičice
  • kumin - 1/2 kašičice
  • korijander - 1/2 kašičice
  • cimet - 1/2 kašičice
  • biber - 1 prstohvat
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • ljuta aleva paprika - 1 prstohvat
  • beli luk - 3 čena
  • ulje - za prženje
  • za koprivu
  • kopriva - 200 g
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz - 3 komada
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • čubar
  • za pirinač
  • pirinač - 300 g, basmati
  • voda - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

ZA FALAFELE:

Potopite leblebije u vodu, ostavite da odstoji jednu noć. Sledećeg dana potopljene leblebije sameljite mašinicom ili čime želite. Stavite celu vezu peršuna da se samelje sa belim lukom, nakon toga nastavite da meljete leblebije sa drugim sastojcima.

Dobijeno testo sameljite još jednom. U gotovo testo stavite so i sve začine. Sve to promešajte dobro i dodajte oko 100 ml vode.

Promešajte i oblikujte ćuftice. U tiganj stavite ulje. Nakon što stavite ćuftice da se prže, smanjite ringlu. Falafele pržite sa svih strana i ostavite na ubrusu da se ocedi mast od njih.

ZA KOPRIVU:

Dobro operite koprivu, poparite je na kratko i isecite sitno. Isecite luk sitno, šargarepu isecite na kockice. Pržite u ulju i u njih dodajte začine i sitno rendani paradajz.

Nakon što propržite prospite vodu i kuvajte kratko, dodajte nakon toga koprivu i kuvajte dok ne bude gotovo.

BASMATI PIRINAČ:

Prvo lepo operite pirinač dok voda ne postane bistra. Oprani pirinač stavite u duboku šerpu i dodajte vodu. Kad voda provri smanjite temperaturu (ili isključute ringlu) i poklopite. Ostavite tako na oko 15 minuta.

Skinite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta, nemojte skidati poklopac i da mešate.

Servirajte falafele sa koprivom i pirinačem tako što stavite na tanjir kopriu, odozgo falafele i sa strane basmati pirinač posut mladim lukom po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: