Način pripreme
ZA FALAFELE:
Potopite leblebije u vodu, ostavite da odstoji jednu noć. Sledećeg dana potopljene leblebije sameljite mašinicom ili čime želite. Stavite celu vezu peršuna da se samelje sa belim lukom, nakon toga nastavite da meljete leblebije sa drugim sastojcima.
Dobijeno testo sameljite još jednom. U gotovo testo stavite so i sve začine. Sve to promešajte dobro i dodajte oko 100 ml vode.
Promešajte i oblikujte ćuftice. U tiganj stavite ulje. Nakon što stavite ćuftice da se prže, smanjite ringlu. Falafele pržite sa svih strana i ostavite na ubrusu da se ocedi mast od njih.
ZA KOPRIVU:
Dobro operite koprivu, poparite je na kratko i isecite sitno. Isecite luk sitno, šargarepu isecite na kockice. Pržite u ulju i u njih dodajte začine i sitno rendani paradajz.
Nakon što propržite prospite vodu i kuvajte kratko, dodajte nakon toga koprivu i kuvajte dok ne bude gotovo.
BASMATI PIRINAČ:
Prvo lepo operite pirinač dok voda ne postane bistra. Oprani pirinač stavite u duboku šerpu i dodajte vodu. Kad voda provri smanjite temperaturu (ili isključute ringlu) i poklopite. Ostavite tako na oko 15 minuta.
Skinite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta, nemojte skidati poklopac i da mešate.
Servirajte falafele sa koprivom i pirinačem tako što stavite na tanjir kopriu, odozgo falafele i sa strane basmati pirinač posut mladim lukom po želji.