Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa bundevom i topljenim sirom

Rižoto sa bundevom i topljenim sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Rižoto sa bundevom i topljenim sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
28/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
24 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
2
"Želimo vam prijatno uz ovaj nežni rižoto sa bundevom"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 190 g, vrsta sa okruglim zrnom
  • bundeva - 200 g, skuvana i dobro oceđena
  • topljeni sir - 70 g
  • belo vino - 80 ml
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • šalot - 1 komad
  • beli luk - 1 čen
  • pileći bujon - 440 - 450 ml
  • so - po ukusu
  • parmezan - 40 g ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pretvorite skuvanu bundevu u pire zajedno sa topljenim sirom. Odvojeno zagrejte pileći bujon i održavajte topao na minimalnom stepenu ringle.

2. Iseckajte luk šalot i beli luk i zapržite sa prstohvatom soli dok ne omekšaju u maslinovom ulju.

3. Dodajte vino i kuvajte još 2 minuta uz otvoren poklopac, da ispari alkohol. Dobro je da sve vreme mešate.

4. Počnite da sipate vruć bujon u porcijama ponovo ne prestajući da mešate. Dok se jedna porcija bujona ne upije ne sipajte sledeću. Pred kraj stavite i pire sa bundevom i topljenim sirom koji će osim ukusa dati i dodatnu kremastu strukturu nežnom rižotu od povrća.

Ceo proces upijanja bujona te treba da pređe 14 minuta da bi pirinač ostao al dente i da bude obavijen bežnim kremastim sosom.

Ipak uskladite se i sa uputstvom na pakovanju, a ako bude malo tečnosti možete da sipate još bujona ili vode, ali ne preterujte.

5. Stavite pola parmezana u rižoto sa bundevom i ostavite minut da odstoji. Nakon toga rasporedite u dve porcije i servirajte ukusan rižoto sa bundevom i topljenim sirom, posut preostalim parmezanom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: