Način pripreme
1. Zacepite na dva mesta svaku svinjsku kolenicu da se brže skuvaju. Možete da zamolite i u mesari da vam to urade kad ih kupujete.
2. Stavite da se kuvaju dva sata na umerenoj vatri. U zavisnosti od veličine može biti potrebe i za više vremena. Proverićete lako tako što ćete probosti viljuškom. Na jačoj vatri ili u ekspres loncu vreme se smanjuje, ali ja lično više volim sporije kuvanje. Ne zaboravite obavezno i da sklanjate penu u početku.
Po želji u bujon možete da dodate povrće po izboru za bugatiji ukus i 1-2 lovorova lista.
3. Iseckajte luk i zapržite u ulju.
Očistite i isecite i pečurke i njih takođe stavite u luk na 4-5 minuta ponovo na umerenoj vatri.
4. Sipajte pirinač prethodno opran od skroba i mešajte da se zaprži, dok ne postane kristalan.
5. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Procedite bujon i odmerite toliko koliko traži proporcija za tu vrstu pirinča koju koristite.
6. Pomešajte bujon sa pirinčom i pečrukama, posolite i začinite biberom. Ne stavljam više začina jer sam ukus kolenice je intenzivan i autentičan i jednostavno nije neophodno da bude zasenjen drugim aromama. Ali izbor ostavljam vama.
7. Stavite meso i gurnite kolenicu sa pirinčem u zagrejanu rerni na nisku rešetku. Pecite dok ne upije tečnost i pirinač ne bude potpuno gotov.
Prijatno uz ovu ukusnu svinjsku kolenicu sa pirinčem i pečurkama.
Sjajan recept za svinjetinu sa pirinčem koji možemo da preporučimo!