Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Svinjska kolenica sa krompirićima, pečurkama i lukom

Svinjska kolenica sa krompirićima, pečurkama i lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Svinjska kolenica sa krompirićima, pečurkama i lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
31/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
135 min.
Ukupno
153 min.
Porcije
3
"Zaboravite na dijete - vreme je da jedete ukusnu kolenicu sa krompirom"

Potrebni sastojci

  • kolenica - 1 komad (1, 3 kg, sa kožom i kosti)
  • biber - 5 zrna
  • lovorov list - 1 komad
  • so - 1 kašičice, za kuvanje + za dodatno začinjavanje
  • belo vino - 120 ml
  • beli luk - 5 čenova
  • krompir - 5 komada, srednji/veliki
  • pečurke - 10 komada, šampinjoni (srednje veliki)
  • luk - 1 glavica, crni (veći)
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 40 g ili po ukusu
  • aleva paprika - za mazanje kože
  • ruzmarin - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte svinjsku kolenicu u obilnoj količini vode, da je prekriva, zajedno sa biberom, lovorovim listom, belim vinom i kašičicom soli.

Kada je meso dobro omekšalo (bar sat i po kuvanja ili manje, ako je u ekspres loncu), prebacite u namazanu posudu za pečenje.

Oljuštite i isecite na krupno krompir i pečurke, a luk isecite na tanke polumesece. Čenove belog luka takođe oljuštite i prepolovite.

Napravite procepe u mesu i u njih stavite beli luk i male strukove ruzmarina. Sa strane kolenice stavite krompir i luk.

Začinite solju. ruzmarinom, pospite uljem ili maslinovim uljem i malim parčićima maslace.

Prelijte bujonom od kuvanje toliko da blago prekrije povrće.

Uvijte posudu za pečenje aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok krompirići ne omekšaju. Kada se to desi sklonite foliju, dodajte pečurke i još malo bujona ako je potrebno.

Kolenicu namažite alevom paprikom, maslacem i po želji prelijte sa malo vina.

Zapecite da bude ukusna korica i da krompirići i pečurke dobiju zlatastu preplanulost.

Ako želite možete da povremeno mažete kolenicu sa još maslaca zbog korice, ali pazite jer i bez toga je masna i da ne postane previše teško jelo.

Prijatno uz moju svinjsku kolenicu sa krompirićima, pečurkama i lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: