Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Mekike dušice

Mekike dušice

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
3229921697
Mekike dušice
Fotografije: Vanya Velichkova
6 / 7
08/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Porciju mekika dušica, molim"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • kvasac - 7 g, suvi
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 prstohvat
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • jaje - 1 komad
  • soda - 1 prstohvat
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se aktivira u mlakoj vodi i šećeru. U kiselom mleku gasimo prstohvat sode za hleb, nakon toga dodajemo u aktivirani kvasac, zajedno sa umućenim jajetom.

500-600 g brašna se proseje u smesu, zajedno sa prstohvatom soli.Zamesi se meko testo da se ne lepi. Ostavlja se da udvostruči obim na toplom.

Može da se zamesi uveče i da se ostavi u frižieru pa da se prži sledećeg jutra.

Gotovo testo se deli na loptice, a svaka se rastegli rukama i prži se dok ne postane zlatasta.

Gotove mekike se vade na kuhinjski ubrus, da ne bi bile masne.

Mekike dušice su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: