Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Najukusnije krofne

Najukusnije krofne

Irina KolevaIrina Koleva
Početnik
16345
Najukusnije krofne
Fotografije: Irina Koleva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
20
"Dajemo vam recep za najukusnije krofne kako biste podigli vaše raspoloženje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, belo
  • so - 1/4 kašičice
  • maslac - 40 g, sobne temperature
  • sveže mleko - 120 ml, toplo
  • suvi kvasac - 1 1/2 kašičice (6 g)
  • šećer - 2 supene kašike (30 g)
  • jaja - 1 komad, sobne temperature, blago umućeno
  • ulje - za prženje
  • Za glazuru
  • bela čokolada - 200 g ili 2 bele čokolade
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • voda - vruća
  • poslastičarska boja
  • dekoracija
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se pomeša sa mlekom, jednom kašikom šećera i ostavlja se na toplom 15 minuta da se aktivira.

Proseje se brašno sa solju, dodaje se meki masac i viljuškom se trlja doj se ne formiraju mrve. Dodaje se šećer i meša se, nakon toga kvasac.

Umesi se meko i elastično testo za krofnice. Prekriva se krpom ili streč folijom i ostavlja se na toplom otprilike sat vremena i 30 minuta. Gotovo testo, bez dodatnog mešenja, se razvije na debljinu od 1 cm.

Seku se krofnice sa rupom (ja sam koristila čašu i nastavak za šlag za male rupe). Ređaju se na papir za pečenje, prekrivaju se i ostavljaju se na 30 minuta na toplom.

Zagreva se ulje (uljana kupka) u šerpi sa dubokim dnom i prži se 30-40 sekundi sa jedne i sa druge strane (bude veoma brzo tako da pazite).

Mekane krofne se ređaju na papir za pečenje koji treba da upije višak masnoće.

Za glazuru se izlomi čokolada u posudi i stavi se maslac i na vodenoj pari se istopi. Čim se istopi, dodaje se vruća voda i meša se dok se ne dobije konzistencija sjajne guste kaše.

Ukoliko postoji želja, čokolada može da se razdvoji u 2-3 posudice i da se oboji različitim poslastičarskom bojama.

Dok su još tople, umočite najukusnije krofne i stavite ih na rešetku da se ohlade.

Pospite krofnice čokoladom dok se čokolada nije stegnula, perlicama, zvezdicama, kokosovim brašnom ili šta god da vam padne na pamet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Stvarno su jedne od ukusnijih koje sam probao.
04.07.2021 13:02