Način pripreme
Za kolač se jaja umute u vazdušastu smesu sa šećerom. Dodaje se sveže mleko i nakon toga ulje. Muti se mikserom.
Prašak za pecivo se pomeša sa brašnom i sipa se u malim porcijama i meša se špatulom.
Na kraju se dodaje čokolada (može da se zameni kakaom) i ponovo se meša.
Sipa se u posudu za pečenje postavljenu papirom i peče se na 180 stepeni dok se ne ispeče. Proverava se čačkalicom.
Ako je suva ispečen je. Izvadi se i ostavlja se da se ohladi. Za to vreme se sprema krem.
Brašno se rastvara u 50 ml mleka. Žumanca se mute i dodaju se u brašno.
Preostalo mleko se zagreva i postepeno uz neprestano mešanje se dodaje brašno sa jajima. Dokne provri ne prestaje se sa mešanjem.
Kuva se da se zgusne krem. Sklanja se sa ringle i dodaje se maslac i šećer.
Na ohlađenom čokoladnom kolaču prave se rupe pomoću male čaše ili posebnom napravom za izdubljivanje paprika.
Ono što se izvadi iz rupa pretvara se u mrvice. Vanila kremom se pune rupe i razvlači se krem i odozgo preko kolača. Mrvice se posipaju odozgo.
Čokoladni kolač sa vanila kremom je gotov.