Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Kolač sa jabukama i vanila kremom

Kolač sa jabukama i vanila kremom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Kolač sa jabukama i vanila kremom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Neodoljiv kolač od jabuke za svaki dan i svaki povod - ima i krem od vanile koji ga čini još mekšim"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • maslac - 125 g, meki
  • šećer - 3 kašike
  • vanila
  • limun - narendana kora
  • jaje - 1 komad
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 1/4 kašičice
  • Nadev
  • jabuke - 6 komda, oljuštene i očišćene
  • maslac - 2 kašike
  • šećer - 5 kašika
  • suvo grožđe - 1/2 šolje ( 2 dve kašike ruma)
  • orasi - 1/2 šolje, istucani
  • limun - kora od 1/2 limuna
  • rum - 3 kašike
  • Krem
  • puding - 1 pakovanje, od vanile
  • jaja - 2 komada
  • kisela pavlaka - 25' g
  • sveže mleko - 1 šolja
  • šećer - 5 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesi se testo od nabrojanih sastojaka i drži se 30 minuta u frižideru, uvijeno svežom folijom.

Očišćene jabuke se iseku na parčiće. Stavljaju se u posudu za pečenje, posipaju se šećerom, dodaje se maslac i kora limuna + rum i zapeku se dok ne omekšaju u rerni. Izvade se i dodaju se koštunjavo voće i suvo grožđe. Ostavlja se da se ohladi.

Pakovanje pudinga se sipa u posudu, dodaje se jaje i meša se žičanom mutilicom. Dodaje se pavlaka, sveže mleko i šećer. Može i da se radi na manjoj brzini miksera ili da se promeša dobro špatulom dok ne postane homogeno.

Pokriva se dno kalupa za tortu papirom. Od testa se uzima 2/3 i preko brašna ili direktno na papiru se razvija u veličinu kalupa. Stavlja se, a od drugog testa se prave fitilji i zalepe se po stranicama kalupa, da se formira visoka ivica. Viljuškom se izbuši testo.

Sipaju se jabuke preko resta i raspoređuju se ravnomerno, a preko njih se sipa napavljeni krem.

Peče se na 170 stepeno oko 35-40 minuta, U sredini krem treba da je elastičan i da se ne prepeče. Kolač se ohladi i servira se.

PS: Testo je veoma mekano i zato može da se razvije samo na površini dobro posutoj brašnom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: