Način pripreme
Orahe beremo tada, kada su još uvek u mlečnoj fazi.
Operite male zelene voćke i prepolovite ih. Bake su svaki orah probijale veliko iglom, ali je ovde količina dupla, pa je ova varijanta sa presecanjem na pola brža. Poželjno je da koristite rukavice, jer mladi orah oslobađa jod i obojiće vam ruke očas posla.
Orahe stavite u tamnu flašu ili teglu od 3 litra, koju zatim umotajte u foliju.
Dodajte štapiće cimeta i sipajte rakiju.
Ovaj alkoholni napitak ostavite da stoji 45 dana na tamnom mestu, zbog joda.
Nakon tog vremena procedite orahov ekstrakt kroz gazu i promešajte tečnost sa 1 litrom ohlađenog sirupa od šećera.
Vaš liker od zelenih oraha je gotov.
Mali zeleni orasi su bogati jodom, tiaminom, vitaminom C, gvožđem i dr.
Ovaj napitak koristite kod pojave čira na želucu, kod problema sa želucem, za normalizaciju rada creva, za čišćenje od parazita i ojačavanje imunog sistema.
Kontraindikacije: oboljenja štitne žlezde - hipertireodizam, Bazedovljeva bolest, ekcem i psorijaza (pogoršava stanje), jak pankreatitis.