Način pripreme
Iscedite sok od limuna u mleko i promešajte. Videćete da će brzo da se preseče.
Prosejte brašna u posudu i pomešajte sa šećerom, solju i semenkama. Napravite udubljenjeu, u njega sipajte presečeno sveže mleko i stavite sodu, a nakon što nadođe dodajte i ulje.
Promešajte da se sjedine svi sastojci. Ako vam se čini da je testo gusto, sipajte još malo mleka i soka od limuna.
Prebacite ih na brašnom posutu radnu površinu i kratko mesite glatko testo. Kad pravimo testo sa sodom, ne mesimo dugo.
Rasporedite na tri jednaka dela, nemojte previše pritiskati, napravite 3 fitilja i upletite pletenicu.
Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 30 minuta ili dok ne vidite da je pogača lepo raspuknuta i da je dobro porumenela.
Ostavite da se ohladi i isecite na kriške za društvo uz omiljeno jelo, namaze i sendviče.
Prijatno!