Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Pletena pogača sa sodom

Pletena pogača sa sodom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pletena pogača sa sodom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
8 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
12
"Topla pogača sa sodom je odlična ideja uvek i u svakoj prilici"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g, belo
  • brašno - 200 g, integralno
  • soda bikarbona - 15 g
  • sveže mleko - 270 ml
  • ulje - 2 supene kašike
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • susam - 50 g
  • laneno seme - 15 - 20 g, izgnječeno
* merne jedinice

Način pripreme

Iscedite sok od limuna u mleko i promešajte. Videćete da će brzo da se preseče.

Prosejte brašna u posudu i pomešajte sa šećerom, solju i semenkama. Napravite udubljenjeu, u njega sipajte presečeno sveže mleko i stavite sodu, a nakon što nadođe dodajte i ulje.

Promešajte da se sjedine svi sastojci. Ako vam se čini da je testo gusto, sipajte još malo mleka i soka od limuna.

Prebacite ih na brašnom posutu radnu površinu i kratko mesite glatko testo. Kad pravimo testo sa sodom, ne mesimo dugo.

Rasporedite na tri jednaka dela, nemojte previše pritiskati, napravite 3 fitilja i upletite pletenicu.

Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 30 minuta ili dok ne vidite da je pogača lepo raspuknuta i da je dobro porumenela.

Ostavite da se ohladi i isecite na kriške za društvo uz omiljeno jelo, namaze i sendviče.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: