Pletena pogača

Pletena pogača
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
9
"Savršena pogača za praznik!"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 25 g
  • voda - 400 ml
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 2 supene kašike
  • svinjska mast - 2 supene kašike
  • tipsko brašno - 800 g
  • žumance - za premazivanje
  • maslac - za premazivanje između kora
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml mlake vode izmrvite kvasac sa šećerom i kad nadođe sipajte u tipsko brašno, sipano u pleh. Dodajte so, preostalu vodu, rastopljeni maslac i mast, zamesite srednje meko testo.

Ostavite na toplom da nadođe 1 sat. Podelite ga na 3 dela i svaki razvucite na koru prečnika pleha.

Rastopljenu mast namažite na kore uz pomoć četke i poređajte jednu na drugu.

Isecite na 8 trouglova, a svaki od njih isecite na tri dela, nemojte ići do vrha. Upletite tri trake u pletenicu, posle savijte dva kraja i podignite odozdo da se dobije punđa i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje.

Ostavite da nadođe još 30 minuta, namažite umućenim žumancem i pecire u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.

Ako je potrebn pokrijte folijom da ne zagori.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: