Način pripreme
1. Od toplog svežeg mleka odvojite 100 ml, sipajte u duboku posudu i dodajte kvasac, šećer i mešajte dok se ne rastvori. Dodajte dve kašike brašna i ponovo promešajte, pokrijte i ostavite na toplom dok se kvasac ne aktivira.
2. Prosejte oko 800 g brašna u duboku posudu, sipajte i so. Ostavite sa strane dok se kvasac ne aktivira. Preostalo brašno ćete koristiti za mešnju, dodajete po malo dok ne odlučite da je dovoljno.
3. U drugoj posudi razbijte jaja, odvojite jedno žumance za premazivanje. Dodajte preostalo mleko i ulje. U brašno sipajte smese od jaja i kvasca. Zamesite meko testo, namažite ga uljem, pokrijte folijom ili kesom. Ostaivte na toplom da nadođe.
4. Gotovo testo podelite na četiri jednaka dela. Radnu površinu pospite brašnom i uzmite jedan deo testa, razvucite ga u okruglu koru. Namažite obilno rastopljenim maslacem i pospite svim začinima (piskavicom, majčinom dušicom, čubrom, ruzmarinom i origanom).
5. Druga dva dela oblikujte na isti način, poređajte ih jednu na drugu, treću koru samo mažete maslacem. Četvrti deo testa razvucite na malo veću okruglu koru i isecite tri trake po dužini (na slici se vidi kako). Upletite trakice tako što stavljate jednu ispod druge. Ovako ispletenu koru okrenite i stavite preko tri kore.
Ako vam je ostalo testa prilikom sečenja, kao kod mene, isecite na trakice i uvijte. Stavite ih po ivicama pogače, po ivicama pleha. Ostavite pogaču da nadođe i kad se udvostruči namažite je umućenim žumancem sa malo ulja i mleka.
6. Ugrejte rernu na 170 stepeni i stavite pogaču da se peče, nakon 20 minuta možete porbati drvenim ražnjićem da li je pečena. Ova pogača se inače ispeče za 35 minuta. Izvadite je, stavite na roštilj ili rešetku da se ohladi. Odmah je namažite maslacem, tako postaje mekana sa sjajem i mirisom masalca. Ovako aromatičnu pogaču sa začinima i maslacem možete pripremiti gostima ili za doručak.
Prijatno!