Način pripreme
U posudu stavljamo izmrvljeni kvasac, u njega dodajemo šećer, 3 supene kašike brašna i deo mlake vode. Ostavljamo da se aktivira oko 20 minuta.
U posudi prosejemo brašno i u pola dodajemo so. Pomešamo preostalu mlaku vodu sa kiselim mlekom, uljem i belancima.
Prethodno odvajamo žumanca za premazivanje pogače. Pomešamo sa 1 kašičiom svežeg mleka i 1 kašičicom ulja. Dobro promešamo i ostavljamo sa strane, njima ćemo namazati pogaču na kraju.
Kad se kvasac aktivira, dodajemo u brašno sa solju, dodajemo u njih i ostale tečne sastojke, prethodno pomešane.
Zamesimo meko testo, udaramo ga 100 puta o sto, ostavljamo na sat vremena da nadođe u istoj posudi, namazanoj uljem i pokrivenoj streč folijom i krpom, Ja ostavljam u hladnoj rerni.
Nakon sat vremena sipamo testo na brašnom posutu radnu površinu i mesimo. Delimo na 5 delova, jedan je manji, on je za centar. Preostale 4 lopte razvučemo na kore, između obilno namažemo ulje. Poslednju ne mažemo.
Delimo na 8 trouglova i od svakog oblikujemo malu kiflicu. Pogaču poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje. Poređamo kiflice oko centralne lopte i ostavljamo da nadođe oko 30 minuta.
Namažemo žumancem, prethodno pomešanim sa uljem i svžeim mlekom. Stavljamo pogaču sa speltom u ugrejanu rernu prvo na donji grejač na 15 minuta, nakon toga uključujemo oba na još 15 minuta.
Da ne bi zagrelo, pokrivamo mekanu pogaču aluminijumskom folijom. Proveravamo drvenim štapićem da li je pečena.
Vadimo pogaču sa speltom iz rerne i ostavljamo na rešetku 5 minuta.