Torta čokoladna eksplozija

BirgulBirgul
Šegrt
2021807
Torta čokoladna eksplozija
Fotografije: Birgul
1 / 4
29/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
12
"Ova torta govori sama za sebe... a mi joj odgovaramo - čvrsto Da"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 3 komada (srednja po veličini)
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • skrob - 1 šolja
  • kakao - 2 kašike
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • Za sirup
  • kafa - 150 ml, topli espreso
  • šećer - 1 kašika
  • sveže mleko - 100 ml (može i voda)
  • Za krem
  • pavlaka - 400 ml/500 ml, tečna
  • šećer u prahu - 1 kašika
  • kuvertura - 200 g, čokoladna (prirodna)
* merne jedinice

Način pripreme

Za spremanje kore:

Prvo umutim jaja sa šećerom u posudi nekoliko minuta mikserom. Odozgo prosejem brašno, skrob, kakao i prašak za pecivo.

Promešam špatulom. Nakon toga prebacujem smesu u posudu za pečenje sa prstenom (24 cm) i pokrivam je pergamentnim papirom. Pečem u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok čačkalica ne bude suva.

Dok se peče kora, ja spremam krem za tortu: stavljam prvo čokoladu da se istopi na pari. Ostavljam da se blago ohladi oko 5-10 minuta. U posudi mutim pavlaku. Prethodno držim 20 minuta u zamrzivaču dok se ne zgusne. Uzimam dve kašike pavlake i dodajem je u blago ohlađenu čokoladu. Promešam dobro.

Nakon toga sipam čokoladnu smesu od pavlake u pavlaku (ostavljajući oko 2 kašike za dekoraciju) i mutim smesu miskerom da bude ujednačena.

Kada nam je kora gotova i ohladila se, okreće se na odgovarajući tanjir.

Sklanjam papir i ponovo stavljam prsten. Prelivam sirupom (topla kafa, šećer i sveže mleko se promešaju u posudi, dok se šećer ne istopi).

Zaravnam i nakon toga (izdvojena istopljena čokolada se stavlja u špric i preko ukusne čokoladne torte se prave figure) po želji.

I na kraju ja stavljam u frižider na bar 3-4 sata.

Kada se skloni prsten torta Čokoladna eksplozija može da se ukrasi po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: