Način pripreme
Dva kalupa za tortu iste veličine nauljiti i nabrašniti.
Brašno i kakao prosejati u posudi, dodati šećer, prašak za pecivo, vanilu i sodu.
U drugoj posudi staviti jaja, ulje i mleko. Umutiti mikserom do homogene smese.
Smesu od jaja sipati u posudu sa brašnom, dodati vruću vodu i umutiti mikserom dok se ne dobije glatka homogena smesa bez grudvica.
Smesu podeliti podjednako u oba kalupa i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Gotove kore izvaditi, malo ohladiti, izvaditi iz kalupa i staviti preko metalnog roštilja da se dobro ohlade.
Napraviti krem na sledeći način: mikserom umutiti meki maslac i šećer u prahu dok se ne dobije kremasta struktura, dodati kakao i vanilu i sipati po malo od mleka. Nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije penast krem od maslaca.
Gustina krema treba da bude odgovarajuća i po želji, dodati onoliko mleka koliko procenite da vam treba da krem bude gust.
Tortu ređati na sledeći način: staviti jednu koru na posudu za tortu, staviti pola krema, odozgo poravnati i staviti drugu koru. Prekriti celu tortu preostalim kremom, i namazati je i sa strane.
Sa strana prekriti tortu narendanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.
Napomene:
- Šolja je od 200 ml, kalupi za tortu su prečnika 26 cm;
- Po originalnom receptu, torta nije ukrašena, zato i nisam predvidela dekoraciju, ali mi se činila isuviše običnom samo prekrivena kremom, pa sam je ukrasila čokoladnim bombonama i listićima mente.