Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb sa kvasom i kakaom

Hleb sa kvasom i kakaom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Hleb sa kvasom i kakaom
Fotografije: Kulinarna mreja
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Da li ste spremni za smeli korak u kuhinji - probajte hleb sa kvasom i kakaom, očekujemo utiske"

Potrebni sastojci

  • belo brašno - 270 g
  • integralno brašno - 30 g
  • voda - oko 230 g
  • kvas - 60 g
  • so - 8 g
  • kakao - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo brašno, vodu (odvajamo 20 ml) i kakao i ostavljamo 1 sat u frižideru (to je autoliza).

Nakon toga dodajemo i kvas. Mesimo oko 5 minuta i ostavljamo tako na sobnoj temperaturi oko 40 minuta.

Tri puta zamesimo za 30 minuta, pri trećem dodajemo so.

Nakon 30 minuta se blago presavija, nakon još 30 minuta - jedno laminiranje.

Testo za kvasni hleb se ostavlja da udvostruči obim i oblikuje se.

Stavila sam ga u frižider tokom cele večeri. Ujutru sam uključila rernu da se zagreva na 240 stepeni unutra sa posudicom vode.

Posle se pravi razrer i stavlja se da se peče na 240 stepeni 20 minuta. Ako pečete pod poklopcem nije potrebna posuda sa vodom.

Ako je sa poklopcem sklanja se nakon 20 minuta i ostavlja se bez poklopca na 200 stepeno dok ne bude gotovo.

Kada je hleb sa kvasom i kakaom gotov izvadim ga i pokrivam krpom. Tako kora hleba postaje mekana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: