Način pripreme
1. Uzmite srednje veliku posudu i u njoj promešajte čokoladu (istopljenu na pari i lagano prohlađenu) i ceđeni kiselo mleko, da bi dobili neku vrstu čokoladnog krema.
2. Izaberite odgovarajući poslužavnik za tortu i na njega stavite malo krema (jednu kašičicu). Uzmite jednu koru i pažljivo je stavite u centar poslužavnika, tako što je fiksirate kremom, kako se ne bi pomerala. Prelijte je sa nekoliko kašika proceđenog soka iz kompota.
3. Preko kore dobro premažite čokoladni krem uz pomoć kašike ili silikonske špatule. Poravnajte krem sa svih strana veoma pažljivo. Trudite se da nanesete ravnomerno krem, da bude jednake debljine u celom prečniku torte.
4. Operite nektarine, oljuštite ih, podelite na dva dela, odstranite koštice i nasecite ih na tanke polukrugove. Polovinu nasečenih kriški poređajte na krem. Preko njih, uz lagani pritisak, stavite drugu koru, pa ponovite postupak.
5. Kada stavite i treću koru za našu voćnu tortu, premažite je čokoladnim kremom, a uz pomoć špatule premažite i zidove torte. Potrudite se da pokrijete zidove torte tako da se ne vide kore (koristite i nož).
6. Izvadite voće iz dve tegle kompota, oljuštite ga i ispasirajte da dobijete pire od kajsija. Količina pirea treba da bude oko 400 g (ako je manje, dodajte sok iz kompota, pa ispasirajte ponovo).
7.Uzmite malu šerpu i u nju prvo stavite šećer i skrob. Nakon toga dodajte i pire od kajsija. Mešajte žicom, dok smesa ne proključa i dok se naša glazura ne zgusne. Kada dobijete željenu gustinu, skinite sa vatre i ostavite po strani da se ohladi.
8. Ohlađenu glazuru od kajsija sipajte preko torte i poravnajte je (ako krene da teče po zidovima torte nemojte se sekirati).
9. U malu posudu izlomite keks i promešajte ga sa smeđim šećerom i kakaom. Treba da dobijete kakao mrvice za dekoraciju.
10. Ukrasite tortu, tako što na polovinu stavite izlomljeni kakao keks i poređajte sveže voće (koristite kajsije, jagode, banane i limun).
11. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, pre nego što je poslužite sa osmehom.
Torta koja se može napraviti za rođendan, slavu ili jednostavno za žurku sa prijateljima. Svako ko proba domaću tortu Užitak od kajsije, pamtiće je dugo, a upravo je to efekat koji se traži od jedne domaćice. Prijatno!