Način pripreme
Praznična torta da sa njom iznenadite omiljene ljude - to je saher torta (Saher).
Čokolada i sveže mleko se stavljaju u malu posudu sa nelepljivim dnom i zagrevaju se pažljivo, dok se čokolada ne istopi. Smesa se blago ohladi.
Maslac se muti zajedno sa 75 g šećera u prahu, dok se ne dobije lagani vazdušasti krem. Dodaju se žumanca i mešanje se nastavlja. Dodaje se čokolada i meša se veoma dobro.
Nakon toga pažljivo i postepeno se dodaje brašno. Meša sa veoma dobro. Belanca se mute u tvrd sneg, nakon čega se dodaje preostali šećer u prahu. Mešanje se nastavlja.
Pažljivo se dodaju belanca. Meša se veoma dobro. Smesa se sipa u posudu za pečenje torte prečnika 20 cm, koja je prekrivena papirom za pečenje i namazana maslacem.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni 75 minuta. Ispečena kora se ostavlja da se ohladi, a nakon što se to desi, iseče se na dva horizontalna dela. Stavlja se u tanjir za tortu.
Jedan deo se namaže domaćim slatkom od kajsija. Odozgo se stavlja drugo deo kore.
Čokolada i pavlaka se stavljaju u malu posudu, zagrevaju se pažljivo i mešaju se dok se ne dobije ujednačena smesa.
Čokoladnim kremom se namaže gornji deo i stranice originalne Saher torte iz 1983 godine.
Sa strane domaće čokoladne torte se stavlja bela čokolada.