Način pripreme
Radi se kašikom. Pripremite šerpu od livenog gvožđa sa poklopcem. U posudi promešajte brašno, suvi kvasac, so i dodajte toplu vodu. Promešajte i ostavite da naraste oko 4 sata.
Kada je testo naraslo sipajte ga na radnu površinu obilno posutu brašnom, pospite testo šakom brašna odozgo i špatulom ga prebacite nekoliko puta sa strane prema centru.
Formirajte loptu i ostavite je još oko 30 minuta da ponovo naraste. U hladnu rernu stavite praznu šerpu sa poklopcem da se zagreje do 220 stepeni. Izvadite šerpu i dok je još vruća u nju stavite testo, a oštrim nožem napravite zareze u obliku krsta na gornjoj strani testa. Vratite u rernu i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta pod poklopcem, a nakon toga još 15 minuta bez poklopca.
Napomena: Testo je jako lepljivo, a brašno se dodaje onako kako je naznačeno u receptu i ne mesi se rukama. Ovaj hleb se obično pripremi uveče i ostavi tokom noći da testo odstoji u frižideru, pa se ujutru nastavi sa pripremom i pečenjem. Prekrasna struktura hleba sa lepom hrskavom koricom.