Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Frikase»Pile frikase sa belim lukom

Pile frikase sa belim lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pile frikase sa belim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Pileći frikase sa belim lukom - ukusan do bola"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 500 g
  • beli luk - 3 čena, star
  • beli luk - 3 stručka, mladi
  • ulje - 2 supene kašike (ili maslinovo ulje)
  • maslac - 3 - 4 supene kašike, meki
  • brašno - 4 supene kašike, sa vrha (za gušće može i više)
  • jaja - 1 komad
  • žumanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte pileće bataker, očistite ih od kostiju, a bujon procedite. Biće vam potreban barem litar bujona.

Meso isecite ili iskidajte na zalogaje.

2. Zagrejte na slboj/umerenoj vatri ulje i maslac. Stavite čenove belog luka, presovane ili fino izrendane Promešajte na kratko, dok se pusti svoju aromu.

3. Sipajte brašno i mešajte dok se ne dobije svetlo zlatkasta boja (šazite da ne pregori! )

4. Lagano sipajte bujon uz neprestano mešanje. Za savršeno glatku konzistenciju ja koristim metalnu žicu za mućenje.

Stavite so i kuvajte dok se ne zgusti, na slaboj do umerenoj vatri 8-10 minuta, uz često mešanje.

5. Stavite meso i pređite na pripremu zaprške.

Za nju umutite jaje i žumance sa kiselim mlekom.

Sipajte nekoliko kutlača frikasea kako bi se temperature izjednačile, nakon toga sipajte nazad u šerpu. Lepo promešajte i ostavite nekoliko minuta na isključenoj ringli ili slaboj vatri.

Frikase ne treba da bude veoma gust, niti prepterano redak, zato ako pravite veću količinu sosa, satvite više brašna.

U protivnom slučaju, prosto dolivajte još vode ili bujona u jelo sa piletinom.

6. Servirajte ukusan pileći frikase sa belim lukom topao, pospite sitno iseckanim mladim belim lukom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: