Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Bljine»Mekane bline sa sodom i jabukama

Mekane bline sa sodom i jabukama

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661225k179
Mekane bline sa sodom i jabukama
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 8
04/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
9
"Moguće je da okupimo celu porodicu za doručkom sa ovim mekanim blinama sa jabukama"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - ½ šolje
  • soda - ½ kašičice
  • šećer - 3 kašike
  • himalajska so - 1 prstohvat
  • tipsko brašno - ½ šolje
  • jabuke - 1 šolja, rendane
  • cimet - 1 prstohvat
  • nerafinisano suncokretovo ulje - za premazivanje tiganja (samo jednom)
* merne jedinice

Način pripreme

Čarobne bline sa jabukama možemo pripremite sa slatkim jabukama, ali i sa zelenim jabukama. Na slikama su bline sa zelenim jabukama, pošto je to odiična ideja da iskoristimo nezrele jabuke.

A evo kako možemo brzo i lako da pripremi bline sa sodom.

U duboku posudu sipamo jaje, kristal šećer i kiselo mleko, pomešano sa sodom za hleb. Mutimo mikserom. Nakon toga dodajemo himalajsku so i tipsko brašno i ponovo mutimi mikserom dok ne dobijemo homogenu i glatku smesu. Na kraju dodajemo jabuke (prethodno oljuštene i rendane), cimet za miris i promešamo.

Ugrevamo tiganj sa keramičkim dnom koje se ne lepi, namažemo sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja, pošto nam je potrebno samo za prve bline, a preostale prirpemamo na suvom tiganju, pošto tako budu glatke i mekane, ali i zdravije.

Rasporedimo malo guste smese tako da dobijemo mini palačinke prečnika oko 10 cm i debljine koliko želimo da budu mekane. Ako je tiganj dovoljno veliki, možemo da sakupimo 2-3 bline odjednom jednu do druge da se ne dodiruju da se ne zalepe.

Čim počnu da se stvaraju mehurići sa gornje strane, pažljivo okrećemo mini palačinke uz pomoć silikonske spatule za tiganj. Držimo kratko dok ne dobiju braonkastu obju i vadimo iz tiganja.

Ređamo gotove bline na tanjir, svaku novu toplu stavljamo ispod da bi ostale meke i vazdušaste. Od smese se dobija oko 9 mekanih blina. Najukusnije su nakon što se odmah pripreme. Same po sebi bline sa jabukama imaju nežan i prijatno sladak ukus, ali je još lepše ako ih serviamo sa domaćim slatkom.

Lake i meke bline sa sodom i jabukama - za jedan fin doručak.

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: