Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Riblji roštij - meni za goste

Riblji roštij - meni za goste

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k231
Riblji roštij - meni za goste
Fotografije: Ivelina
1 / 6
11/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Sjajna ideja za riblji roštilj - vi samo pozovite goste"

Potrebni sastojci

  • orada - 4 komada
  • skuša - 2 komada (podeljena na 4 porcije)
  • maslinovo ulje - 8 supenih kašika
  • paprike - 4 komada
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • limunov sok
  • biber
  • so
  • bosiljak - 4 prstohvata, sušen /ili po ukusu/
  • ruzmarin - prstohvat - dva
  • čili - 1 kašičica /ili po ukusu/
  • majčina dušica
  • žalfija
  • pečurke - 800 g
  • škampi - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

Orada je ukusna riba nežno belog mesa. Može da se spremi na roštilju, u rerni, na tiganju. Svakako je ukusna. Ovog puta sam izabrala da spremim oradu na roštilju, blago mariniranu.

Znamo koliko raskošna bude skuša kada se spremi na roštilju.

Dobro je da se riba mirinira sat, dva, ali ukoliko nemate vremena, možete odmah da je spremite.

Operite i osušite povrće. Paprike isecite na krupne komade, nakon toga uklonite semenke i stablo.

Nožem odstranite unutrašnje bele niti, tako da paprike mogu lakše da se samelju. Očistite pečurke i isecite ih, ogulite luk i isecite ga na krupne ivice.

Dodajte ulje, limun (sirće), bosiljak i majčinu dušicu u povrće. Začinite solju i mlevenim biberom i promešajte, pazeći da komadi povrća izgledaju dobro i da se ne zgnječe prilikom mariniranja.

Zagrejte roštilj na srednje jakoj vatri i premažite rešetke za kuvanje. Kuvajte na srednjoj vatri. Kada ste gotovi, izvadite sa strane i spremite roštilj za ribu na visokoj temperaturi.

Kako da očistite ribu

Ako kupite već očišćenu oradu, ovaj korak definitivno postaje suvišan, u suprotnom slučaju treba da se opremite parom makaza i veoma oštrim nožem.

Makazama napravite razrez u stomaku do glave, izvadite unutrašnjost i bacite je.

Operite unutrašnji deo stomaka pod mlazom vode, nakon toga makazama odsecite bočna peraja, paraje ispod stomaka i leđno peraje.

Pomoću skalpela ili veoma oštrim nožem uklonite krljušt, odlučno prelazeći od repa ka glavi i pažljivo perite pod mlazom tekuće vode kako spolja, tako i unutrašnji deo ribe.

Očistite skušu i operite, nakon toga isecite svaku na dva dela da se dobiju 4 porcije.

Škampe nanižite na posebno u tu svrhu pripremljene ražnjiće sa povrćem po izboru.

Skušu začinite limunom, začinima i ostavite da se marinira najmanje 20 minuta.

Dresing

Sipajte ulje, iseckani peršun, so sitno iseckani beli luk i limunov sok u posudu dobro promešajte i ostavite sa strane. Druge stastojke možete da dodate po želji.

Oradu i skušu začinite začinima i ostavite da se mariniraju. Drugi začini mogu da se dodaju po želji: majčina dušica, kapar, iscekani luk, suvi bosijak, suvi paradajz i drugi.

Priprema ovog recepta za riblji roštilj je veoma jednostavna: stavite oradu na dasku za sečenje i celu ribu premažite začinima koje ste pripremili, budite sigurni da je dobro marinirana i začinjena.

Možete da koristite kako roštilj, tako i gril tiganj, ali važno je da je temperatura veoma visoka. Po rešetci prelazite maslacem i stavite oradu direktno da se skuva, škampi su gotovi za otprilike 2 minute.

Vreme kuvanja

Vreme kuvanja je otprilike 5 minuta po strani, ali orada će biti gotova kada se na kožici formirala zlatkasta i hrskava korici.

Kad je jednom pripremljena, pre serviranja pečene ribe, uzmite posudu sa dresingom i sa grančicom ruzmarina obilno nanesite sa obe strane.

U tom momentu riblji meni možete da servirate u veliku posudu, zajedno sa lepim garnirungom sa mariniranim povrćem, koje ste skuvali ili drugim garnirungom po želji.

Prijatnom sa ovim veličanstvenim ribljim roštiljem - meni za goste!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: