Način pripreme
1. Istopit ekvasac u blago ugrejanom svežem mleku sa dva prstohvata šećera. Dodajte 150 grama brašna, promešajte u kašicu i ostavite na 15 minuta tako što posudu prekrijete krpom.
2. U aktivirnu smesu sipajte ostalo brašno, so i maslac - na sobnoj temperaturi ili istopljeni.
Umesite glatko testo i ponovo ga prekrijte u posudi na 30-40 minuta, u zavisnosti od toplote prostorije.
3. Za to vreme pripremite začine različitih boja u posebnim posudicama. Možete da napravite toliko boja koliko vam se dopada i toliko ukusa koliko vam se dopada.
Ja sam koristila sveži peršun, kojeg sam sitno iseckala, kurkumu u prahu, slatku alevu papriku i sušenu mirođiju. Osim toga za uvaljivanje služi i kačkavalj, izrendan, kao i sir, koji ako je veoma mekan i ne može da se renda, može da se stavi u unutrašnjost u kuglicama, koje će se zatim oblikovati.
4. Premesite još jednom naraslo testo, dve, tri minute.
5. Odvojte belance od žumanca u dve male posude i umutite ih sa po jednim prstohvatom soli.
6. Iskidajte lopte od testa da budu malo veće od oraha, uvaljajte u belance i posle u kačkavalj, peršun ili sir, a one koje ćete umakati u suve začine, prethodno mažite maslacem.
Poređajte loptice u nauljeni pravougaoni kalup za kolače sa zapreminom od 1-1.5 l- Može i okrugla tepsija, naravno.
7. Ostavite šareni majmunski hleb da nabubri otprilike 40-50 minuta, nakon toga obilno premažite žumancem, pomešanim sa ostalim belancem. Lagano protresite, kako bi jaje prodrlo između loptica testa.
8. Hleb pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 inuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.
9. Ovaj majmunski hleb je raskošan i možete da lomitei dok je još topao. Tačno, zato što je deodoljiv, kod kuće nikada ne čekamo da se ohladi, da bismo mogli da ga isečemo i da se otvorenije vide boje.
Probajte ga i bićete oduševljeni.
Prijatno!