Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Preliven kolač sa grizom

Preliven kolač sa grizom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Preliven kolač sa grizom
Fotografije: Maria Simova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Sjajan preliven kolač sa grizom, koji plače za jednom jakom, aromatičnom kafom"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • vanila - 1 kesica
  • ulje - 1 šolja
  • sveže mleko - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • brašno - 1 1/2 šolja
  • griz - 1/2 šolje
  • limun - 1 komad
  • sirup
  • šećer - 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • limun - 1/2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte brašno i dodajte griz i prašak za pecivo, promešajte da se pomešaju.

Odvojeno umutite jaja sa šećerom i vanilom u vazdušast krem mikserom. Redom u tankom mlazu u njih dodajte ulje i sveže mleko.

Narendajte limun na sitno rende i iscedite sok od limuna, dodajte ih u smesu. Dodajte pomešane suve sastojke i promešajte špatulom u ujednačenu smesu.

Namažite i pospite sa malo brašna kalup za kolač.

Sipajte smesu u nju i stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, pecite oko 50 minuta.

Izvadite kalup iz rerne i ostavite da se ohladi potpuno zajedno sa kolačem u njoj.

Za sirup pomešajte šećer, vodu, narendanu koru limuna i njegov isceđeni sok.

Stavite na ringlu i kuvajte na slaboj vatri 5 minuta nakon što provri.

Ostavite sirup da se ohladi, procedite i prelijte kolač njime ravnomerno.

Pažljivo okrenite preliveni kolač sa grizom u odgovarajući tanjir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: