Način pripreme
Stvorila sam ovaj recept sa željom da se oseća meksički ukus, ali da ima evropske nijanse.
Razultat je čudesan i mislim da vredi da spremite ovo jelo. Gosti i bližnji će biti očarani. Kombinacija pileta sa raznobojnom paprikom je klasika u meksičkoj kuhinji, ali želela sam da se približi više i evropskom ukusu!
Volim da mariniram piletinu, da joj dam više ukusa. Oduzima minut da to uradite i jednostavno treba da isečete pileće grudi po sredini po dužini. Ako su debele, isecite ih na filee (ali ako vam je teško i tako je dobro).
U posudici pomešajte sok od limuna ili pomorandže, maslinovo ulje, čen belog luka, kumin i začinite po ukusu solji i mlevenim biberom. Dobro namažite pileće grudi i ostavite 30 minuta da se mariniraju, možete da ih ostavite i tokom jedne noći da se mariniraju u frižideru, to će piletu dati veoma bogat ukus.
Očistite paprike i isecite ih na ivice. Oljušteni luk isecite na polumesece.
Zagrejte maslinovo ulje (ili drugu masnoću po izboru) u tiganju i dodajte luk i paprike.
Sotirajte povrće na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok dobro ne omekšaju i karamelizuju se. Začinite po ukusu solju i sa malo bibera. Izvadite povrće iz tiganja. Stavite ih u posudu.
Dodajte u skuvano povrće sireve (ementaler, parmezan, mocarelu). Uvek možete da zamenite sireve po vašem ukus i da dodate na primer sir za mazanje i dr.
Napunite marinirane pileće grudi i pritisnite da se zatvore, nije neophodno da ih zatvarate čačkalicama. Po želji ih uvaljajte u malo brašna pre nego što ih skuvate, ali može i bez njega.
Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju. Kuvajte sa obe strane oko 5 minuta po strani, ako su male pileće grud, ako su velike oko 10 minuta po strena, dok se sir ne istopi i pileće meso se ne skuva.
Ukupo su gotove za 10 minuta ili 20 ako su veće. Možete takođe da ih samo zapečete na tiganju i da ih pečete u rerni 20 minuta. Izaberite kako vam se sviđa.
Servirajte sa gvakamoleom, kiselom pavlakom, salsom ili sa salatom po vašem ukusu. Uživajte u mom autorskom receptu!
Specijalitet od punjenih pilećih grudi - fadžita je gotov.