Način pripreme
Operite i isecite patlidžan na krugove. Po želji možete da oljuštite ili ne.
Stavite krugove u posoljenu vodu na 30 minuta, nakon toga operite i lepo ocedite.
Poređajte u namazan pleh, pospite maslinovim uljem i pecite 20-25 minuta na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni. Vreme je relativno i zavisi od debljine krugova. Pratite i ako se sa jedne strane zapeče više, okrenite ih.
Ostavite gotov pečeni patlidžan da se hladi dok pripremate ostalo.
Operite i prepolovite čeri paradajz poprečno ili po dužini na dva dela. Iseckajte mladi luk i paprike i sve pomešajte.
U posudi pripremite dresing sa maslinovim uljem, balsamiko sirćetom i solju. Da ne bi bio mnogo taman, ja pomešam balsamiko i jabukovo sirće, druga varijanta je da se koristi beli balsamiko.
Začinite isečeno povrće za salatu, ostavite deo dresinga. U njemu pomešajte med i biber i začinite sa još soli i maslinovog ulja ako je potrebno, tako da dobijete željeni kontrast.
Potopite komade patlidžana i poređajte na tanjir. Odozgo rasporedite čeri paradajz i krupnije komade lepog sira. Prelijte preostalim dresingom poređanu saltu da se lepo natope pečeni patlidžani.
Prijatno sa salatom sa patlidžanom, paradajzom i belim lukom! Ako ste obožavaoci plavog patlidžana, ova salata sa patlidžanom je za vas!