Način pripreme
Pripremamo mleveno meso tako što pomešamo prethodno samleveno meso sa krišom hleba, potopljenom u vodu, jajetom, izrendanom glavicom luka, soli, biberom, čubrom i kuminom. Ostavljamo obavezno bar jedan sat da odstoji u frižideru.
Kad izvadimo oblikujemo male ćufte veličine kajsije i poređamo ih u stakleni pleh. U posebnoj posudi pomešamo paradajz pire ili iseckan paradajz sa 300 ml vode, so, biber, maslinovo ulje i šećer.
Sipamo paradajz u pleh i između ćuftica ređamo čenove belog luka, isečenog na četvrtine. Stavljamo da se peku u neugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Nakon 30-40 minuta kad meso dobije polugotov izgled /boja mu posvetli/, vadimo pleh, isečemo patlidžan na tanke krugove i pokrivamo ćufte. Vraćamo da se peče još 20 minuta.
Na ovaj način sačuvamo sočnost mesa, da se ne uhvati korica i ne koristimo foliju što bi sprečilo da sos od paradajza dobije željenu gustinu.
Čim se patlidžan savije, zavšili smo pečenje. Vadimo pleh i sa odgovarajućim priborom pažljivo vadimo komade patlidžana između ćuftica da bi upio paradajz pire 3-4 minuta i da ne izgleda izgužvano. Posipamo svežim peršunom i serviramo.