Način pripreme
1. Očišćenu ribu Bakalar podelite na dva zasebna filea. Možete raspoloviti svaku od njih, ako bi vam bilo lakše prilikom soljenja.
2. Filete ribe operite i dobro osušite.
3. Pomešajte so i šećer i u odgovarajuću posudu sipajte polovinu smese, odozgo stavite ribu sa kožom okrenutom nadole i gusto prekrijte ostalom solju i šećerom.
4. Gusto prekrijte prozračnom kuhinjskom folijom ili hermetički zatvorite posudu. Ostavite u frižider na 24 sata. Ako su fileti deblji, može da oduzme malo više vremena.
5. Stvrdnutu usoljenu ribu operite i lepo osušite. Uvijte u gazu i stavite na rešetku u frižider, ispod nje stavite posudu za svaki slučaj, ako bude puštala tečnost. Tako stoji od 7 do 10 dana minimum.
Može da se čuva do 2 nedelje u frižderu ili nekoliko meseci u zamrzivaču.
5. Pre nego što bude spremljen, bakalar se natopi u vodi na 24 sata, tako što se voda menja barem 2 puta.
Na taj način se skida so i može da se kuva na način na koji kuvamo svežu ribu, ali sa redukovanjem vremene termičke obrade. Jela od ribe spremljena sa njim su veoma ukusna.
Bakalar je veoma popularna i voljena riiba u zemljama Portugalu, Španiji, Italiji, Francuskoj.
Prema tradiciji za čuvanje ribe osnovna metoda je upravo osoljavanje, posebno u vreme kada nije bilo frižidera. Sušila se duže vreme u uslovima vetra i sunca.
Zahvaljujući prisustvu frižidera u današnje vreme ovaj proces se modernizovao.
Kao što i sami vidite, jednostavno je da se napravi domaći usoljeni bakalar. Na taj način, pored toga što ga čuvamo duže, radujemo se jednom još divnijem ukusu ove ribe.