Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Ovčarski paj»Ovčarska pita sa spanaćem, pečurkama i šunkom

Ovčarska pita sa spanaćem, pečurkama i šunkom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Ovčarska pita sa spanaćem, pečurkama i šunkom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
4
"Neverovatna ovčarska pita koja se topi u ustima"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • pečurke - 300 g
  • spanać - 300 g
  • šunka - 150 g, tanko isečene kriške
  • sveže mleko - 100 ml
  • jaja - 2 komada
  • parmezan - 50 g, narendan
  • beli luk - 1 čena
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • so
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • prezle
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte oljušten i na krupne parčiće isečen krompir u posoljenoj vodi. Izgnječite dok je topao sa grudvom maslaca.

Dodajte sveže mleko i umutite u vazdušast krompir pire. Začinite pire prstohvatom oraščića i biberom.

Nakon što se ohladi dodajte dva jaja i narendan parmezan. Promešajte dobro smesu od krompira.

U tiganj sipajte šolju maslinovog ulja, dodajte čen belog luka i isečen spanać. Dinstajte dok spanać ne ostane na masnoći.

Izvadite čen belog luka i posolite.

Isecite pečurke na kriške, stavite ih u šerpu sa grudvom maslaca i dinstajte 15 minuta.

Postavite dno kalupa koji se skida od 18 cm papirom za pečenje. Zidove namažite maslacem i pospite prezlama.

Na dno poređajte sloj krompir pirea, sledi spanać, odozgo ponovo pire i parče tanko isečene parčiće šunke. Pokrijte ponovo pireom i stavite pečurke. Ponovo pokrijte krompir pireom.

Pospite prezlama ukusnu ovčarsku pitu i stavite na nekoliko mesta male grudve maslaca.

Ispecite slanu pitu na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 25-30 minuta.

Servirajte ovčarsku pitu sa spanaćem, pečurkama i šunkom toplu sa salatom po vašem ukusu!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: