Način pripreme
Skuvajte oljušten i na krupne parčiće isečen krompir u posoljenoj vodi. Izgnječite dok je topao sa grudvom maslaca.
Dodajte sveže mleko i umutite u vazdušast krompir pire. Začinite pire prstohvatom oraščića i biberom.
Nakon što se ohladi dodajte dva jaja i narendan parmezan. Promešajte dobro smesu od krompira.
U tiganj sipajte šolju maslinovog ulja, dodajte čen belog luka i isečen spanać. Dinstajte dok spanać ne ostane na masnoći.
Izvadite čen belog luka i posolite.
Isecite pečurke na kriške, stavite ih u šerpu sa grudvom maslaca i dinstajte 15 minuta.
Postavite dno kalupa koji se skida od 18 cm papirom za pečenje. Zidove namažite maslacem i pospite prezlama.
Na dno poređajte sloj krompir pirea, sledi spanać, odozgo ponovo pire i parče tanko isečene parčiće šunke. Pokrijte ponovo pireom i stavite pečurke. Ponovo pokrijte krompir pireom.
Pospite prezlama ukusnu ovčarsku pitu i stavite na nekoliko mesta male grudve maslaca.
Ispecite slanu pitu na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 25-30 minuta.
Servirajte ovčarsku pitu sa spanaćem, pečurkama i šunkom toplu sa salatom po vašem ukusu!
Nek vam je slatko!