Torta sa šargarepom (Carrot Cake)

Sanja ČipčićSanja Čipčić
Početnik
16
78
02/09/2020
"Nismo baš načisto da li je šargarepa voće ili povrće, ali nije ni važno - ova torta sa šargarepom je odlična "
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano88
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • ZA PODLOGU
  • maslac - 225 g (sobne temperature)
  • smeđi šećer - 300 g
  • aroma vanile - 10 ml
  • jaja - 1 komad (sobne temperature)
  • žumance - 1 komad (sobne temperature)
  • šargarepa - 50 g (rendana)
  • brašno - 180 g (T - 400)
  • đumbir - 1/2 k.k. (svež)
  • cimet - 1/2 k.k.
  • so - 1/2 k.k.
  • lešnik - 100 g (mleveni)
  • ZA FIL
  • maslac - 125 g (sobne temperature)
  • krem sir - 400 g
  • aroma vanile - 5 ml
  • šećer u prahu - 200 g
  • lešnik - 50 g (usitnjeni)
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore:

Zagrejati rernu na 180°C, pleh obložiti papirom za pečenje ili premazati maslacem (možete koristiti okrugao kalup veličine 22 cm ili kockasti).

U velikoj posudi sjediniti omekšali maslac, šećer i vanilu, kada se dobije kremasta masa dodati jaje i žumance i sve dobro umutiti.

Masi dodati šargarepu, đumbir, cimet i so, zatim postepeno sipati brašno i mutiti da se svi sastojci sjedine. Na kraju umešati usitnjene lešnike i smesu izliti u pripremljen kalup.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni 35 minuta (čačkalicom proveriti da li je podloga pečena). Izvaditi iz rerne i ostaviti najmanje 15 min da se ohladi pre vađenja iz pleha.

Možete koristiti orahe umesto lešnika a možete ih i izostaviti, takođe smeđi šećer možete zameniti belim ali smeđi je poželjniji.

Priprema fila:

Mikserom umutiti maslac i krem sir (oko 3 min) dodati vanilu, potom postepeno sipati šećer u prahu, kašiku po kašiku.

Premazati fil preko HLADNE podloge, ukrasiti usitnjenim lešnicima i čuvati u frižideru.

Tortu sa šargarepom servirati hladnu.

Na slikama je prikazana polovina mere ovog recepta.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar