Način pripreme
1. Zamesite standardno masno testo za tart od navedenih sastojaka.
Razvucite ga između dva sloja papira za pečenje i stavite u kalup za tart prečnika 27, 5 cm. Testo treba da se dobro zalepi po dnu i po rebrastim ivicama kalupa.
Druga varijanta je sa rukama direktno rasporedite u kalupu.
2. Izbušite viljuškom koru i ostavite u frižideru, za to vreme ugrejte rerni na 180 stepeni.
3.3 Pecite oko 12-15 minuta ili dok ne dobije lepi boju. Pratite i ako vidite da se uprkos tome što ste bušili viljuškom podže, bocnite još jednom da padne.
Gotovu koru ostavite da se hladi i počnite sa pripremom krema.
4. Ugrejte pavlaku sa šećerom i prepolovljenim štapićem vanile. Kad krene da vri, skinite sa vatre i ostavite da se hladi 1 sat.
5. Umutite žumanca na pari na 70 stepeni. Sipajte i njih u pavlaku i mešajte oko 10 minuta, povećajte malo temperaturu.
Krem treba da se zgusne, ali uprkos tome bude tečniji nego običan krem sa skrobom. Nemojte to da vas brine, zato što će posle da se stegne.
6. Skinite krem brule sa pare i mešajte s vremena na vreme nekoliko minuta dok se ne ohladi. Cilj je da ne stavljamo previše topao krem preko kore da ne omekša.
7. Sipajte krem i ostavite da se ohladi, nakon toga stavite tart u frižider na minimum 3 sata.
8. Pre serviranja ovog raskošnog tarta sa krem bruleom, pospite ga šećerom i karamelizujte uz pomoć gorionika.
Ja sam imala incident i na pola karamelizovanja je nestalo gasa na gorioniku. Ako vam se to desi, možete staviti da se zapeče na gornjem grejaču na 230 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni. Rešetka treba da bude visoko.
Ivice kore mogu malo više porumeneti, ali ipak ćete dobiti željeni karamel od rastopljenog šećera.
Neka vam je slatko!