Način pripreme
Belanca se umute u sneg sa polovinom šećera. Dodaje se vanila, izrendana kora limuna i ulje.
Brašno se proseje sa praškom za pecivo i dodaje se ostali šećer. Dodaje se u belanca u delovima, pažljivo mešajući špatulom.
Smesa se sipa u kalup prečnika 26 cm, prekriven papirom za pečenje.
Kora se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 15-20 minuta.
Hladi se na rešetci.
Priprema krema: žumanca se umute u sneh metalnom žicom za mućenje i u njih se dodaju brašno i skrob. Razrežuje se delom mleka.
Ostalo mleko zajedno sa šećerom se zagreva do ključanja. Sipa se u jaja i vraća se na vatru. Kuva se dok ne postane gusto. Aromatizuje se vanilom i hladi se.
Pavlaka se muti dok ne postane gusta.
Ohlaženi krem se muti mikserom i u njega se dodaje pavlaka.
Krem se deli na dva dela. U jedan deo se dodaje kakao, prethodno razređeno s malo vode.
Kremovi se stavljaju u fišeke sa okruglim nastavcima.
Kora se stavlja na poslužavnik.
U sredinu kore se išprica deo smeđeg krema, oko njega - beli i tako dalje dok ne nestanu kremovi.
Šećer za merenge se pomeša sa vodom i kuva se sirup otprilike 5 minuta.
Belanca se mute i u njih se sipa vruć sirup. Merenge se muti dok se ne dobija gusta i sjajna masa.
Stavlja se u špric sa vrhom u obliku zvezde i šprica se po puslica torti. Nakon toga merenge se prelazi kuhinjskim plamenikom.
Neka vam je slatko! Lagana torta sa merengom je sjajna!