Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od šargarepe»Lagana torta sa šargarepama i kremom

Lagana torta sa šargarepama i kremom

Lagana torta sa šargarepama i kremom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Lagana torta sa šargarepama i kremom - recept koji preporučujemo da zapišete"

Potrebni sastojci

  • kora
  • jaja - 4 komad
  • šećer - 1 šolja
  • šargarepe - 2 komada
  • ulje - 50 ml
  • sok od pomorandže - 50 ml
  • cimet - 1 ravna kašičica
  • rogač - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 komad (10 g)
  • brašno - 250 g
  • krem
  • sveže mleko - 300 ml
  • puding od vanile - 1 kesice (bez kuvanja)
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • tečna čokolada - 2 supene kašike
  • crna čokolada - za posipanje
  • prelivanje
  • šećer
  • voda - u odnosu 1:1
  • viski - 1 čep
* merne jedinice

Način pripreme

Kora se pravi tako što se mute jaja sa šećerom, dodaje se ulje, sok od pomorandže, cimet i rogač. Ogule se dve srednje velike šargarepe i krupno se izrendaju.

Dodaju se u smesu, a na kraju se sipa i prosejano brašno sa praškom za pecivom. Meša se u smesu za kolač, ali ne gušću.

Sipa se na papir za pečenje u široku tepsiju i pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.

Izvadite koru, krajeve odsecite i isecite koru na dva dela.

Pripremite krem tako što prvo umutite pavlaku da se dobiju meki vrhovi pomoću miksera.

U drugu posudu sipajte hladno sveže mleko i puding u prahu. Mutite i miskerom dok se ne zgusti. odvojte pavlaku u jednu posudu i pomešajte sa tečnom čokoladom za dekoraciju.

U čašu mlake vode sipajte šećer i viski, mešajte dok se ne istopi.

U jensku tepsiju stavite jednu polovinu kore sirup četkom i polovinu krema.

Poklopite drugom korom, sirupom i izmažite ostalim kremom.

Torta od šargarepe se dekoriše špricem i dodatkom u obliku ružice, pospite izrendanom čokoladom i ohladite na jedan dan.

Lagana torta sa šargarepama i kremom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: