bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Janija»Babina janija sa ćufticama

Babina janija sa ćufticama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
13k
2k
1k
Babina janija sa ćufticama
Fotografije: Tsveti Hadjipetkova
1 / 3
01/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije4
"Gde god da vam je dom,na trpezi će se uvek naći mesto za babinu janiju sa ćufticama"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - 1/2 šolje (35 g)
  • peršun - nekoliko strukova, isečen
  • biber - mleveni po ukusu
  • čubar - po ukusu
  • Za janiju
  • luk - 1 glavica (narendan na krupno rende)
  • šargarepa - 1 komad (isečena na krugove)
  • krompir - 2 komada, srednji (isečen na kocke)
  • paradajz - 1 komad ili 2 kašike, iz konzerve
  • brašno - 4 kašike, izvršite (60 g)
  • sušeno povrće - 1 kašika, začin
  • aleva paprika - 1 ravna kašika
  • voda - 1 litar
  • ulje - za zapršku (50 - 60 ml)
  • so - po ukusu
  • peršun - nekoliko strukova isečen
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno se blago skuva pirinač (ni u kom slučaju ne treba da bude potpuno skuvan).

Pomeša se sa mlevenim mesom i začinima i olikuju se okrugle ćuftice veličine oraha.

Luk, šargarepa i paradajz (oljušten i isečen na tanke kriške) se zaprže u ulju, dok ne ostanu samo na masnoći.

Dodaje se brašno i aleva paprika i sipamo vodu. Stavlja se začin suvo povrće i so.

Kada janija provri, ringla s smanjuje i ostavlja se da vri bar pola sata na slaboj vatri (na stepenu 3 od 6). Nakon toga se dodaju oblikovane ćuftice i krompir.

Janija sa ćufticama se ostavlja da vri na slaboj vatri još ok pola sata.

Kada se janija sa ćufticama prohladi, posipa se isečenim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: