Način pripreme
Operite i osušite patlidžane. Očistite od drške i oljuštite na pruge. Isecite na duge kriške, srednje debljine.
Poređajte na krpu, posolite po ukusu. Utrljajte so u njih i ostavite 15 minuta da puste gorak sok. Nakon toga operite tekućom vodom, ocedite i osušite krpom.
Ugrejte oko 3 prsta maslinovog ulja u dubokom tiganju. Patlidžan pržite dok ne dobije zlatnu boju sa obe strane, ali da bude i polusirov. Poređaj u pleh za pečenje u jedan red.
Oljuštite beli luk. Oljuštite i isecite luk na kriške. Odvojite krugove luka jedan od drugog. Paradajz isecite na krugove i iseckajte peršun.
Preko patlidžana sipajte čenove belog luka, možete ih iseći i na komade, nakon toga krugove paradajza i krugove luka, pospite peršunom. Ponovo stavite prženi patlidžan i ponovo pospite belim lukom, poređajte paradajz, luk, peršun. Završite prženim patlidžanoma, pospite sokom od limuna, lovorovim listom i zrnom pimenta i prelijte obilno maslinovim uljem. Povrće voli maslinovo ulje, sipajte ga bogato.
Sipajte vodu do polovine povrća i imam bayildi stavite u rernu na 170 stepeni oko 35-40 minuta.
Imam bayildi servirajte hladan.