Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Ukusna pamuk pogača

Ukusna pamuk pogača

IvetaIveta
Početnik
11
Ukusna pamuk pogača
Fotografije: ILINA GEORGIEVA
5 / 6
03/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Pogledajte kako da pripremite najukusniju pamuk pogaču. Svi će poludeti za njom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 6 šolja /840 g/
  • kvasac - 20 g, svež
  • sveže mleko - 1 šolja, mlako /240 ml/
  • voda - 1 šolja, mlaka /240 ml/
  • ulje - 1 šočlja /240 ml/
  • šećer - 3 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • žumanca - 1 komad /za premazivanje/
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi sa toplom vodom rastvorimo kvasac, 1 supenu kašiku šećera i kašiku brašna. Smesu ostavljamo 10-15 minuta dok ne nadođe.

Za to vreme u drugu veću posudu stavljamo 3 šolje prethodno prosejanog brašna. Pravimo udubljenje i u sredinu sipamo smesu sa kvacem, ugrejano mleko i ulje. Dodajemo i šećer, a so u brašno.

U početku polako mešamo kašikom, a nakon toga ručno dok ne dobijemo meko i elastično testo, postepeno dodajemo preostalo brašno. Gotovo testo delimo na dva jednaka dela.

Svaki deo razvučemo tanko /4 mm/ u oblik pravougaonika. Oštrim nožem sečemo oštre trouglove sa osnovom 5 cm. Uvijamo kiflice, počinjemo od osnove.

Uvijene kiflice ređamo u pleh /28-30 cm/, obložen papirom za pečenje. Pogaču porkivamo krpom i ostavljamo 30-40 minuta na toplom.

Nakon toga mažemo žumancem, umućenim sa malo svežeg mleka.

Pečemo na 180 stepeni na donjem grejaču sa ventilatorom. U sredini pečenja uključujemo i gornji grejač. Pečemo dok ne dobije zlatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: