Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Klasične bugarske punjene paprike sa telećim mlevenim mesom

Klasične bugarske punjene paprike sa telećim mlevenim mesom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Klasične bugarske punjene paprike sa telećim mlevenim mesom
Fotografije: Denislava Veselinova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Punjene paprike, nezavisno da li su zelene ili crvene, uvek su omiljeno jelo bugarske kuhinje!"

Potrebni sastojci

  • teleće mleveno meso - 500 - 600 g
  • luk - 1 glavica, star
  • mladi luk - 1 vezica
  • pirinač - 1/2 šolje
  • šaragrepa - 1 komad
  • celer - 1 parče, od glavice
  • peršun - 1/2 vezice
  • majčina dušica - prstohvat, suva
  • čubar - prstohvat, suv
  • biber - 1/2 kašičice + miks zrna
  • so
  • paradajz - 1/2 pakovanja, konzerve
  • brašno - 1 kašika, prepečeno
  • maslinovo ulje
  • zelene paprike - oko 1 kg
  • so - krupna, krsitalna, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U mleveno meso se dodaju usitnjeni luk i takođe zeleniš, šargarepa, celer, opran pirinač, peršun, majčina dušica, čibar, biber, so. Dodaje se vpda i dobro se promešaju sastojci. Ne dinsta se prethodno nadev, koristi se sirov.

Paprike se očiste i pune se smesom od mlevenog mesa. Svaki otvor paprike se potapa u brašno. Poređa se u posudu za pečenje, preliva se maslinovim uljem, polovinom konzerve paradajza, dodaje se voda do polovine paprika i posipa se zrnima miksa bibera. Posoli se solju u kristalima.

Peče se na 200 stepeni 30 minuta.

Na vrućem tiganju se prepeče kašika brašna i nakon što su gotove paprike, izvadi se malo sosa, koji se razmesi sa prepečenim brašnom i sipa se nazad u posudu sa punjenim paprikama. Tako se sos jela zgusne i brašno nema sirov ukus.

Beleška: Paprike su bile zelene. Tačno deset komada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: