Način pripreme
Sarme i paprike se prethodno odmrznu; jelo se sprema u ekspres loncu; nadev nije unapred obrađivan.
U posudu se stavlja mleveno meso, usitnjen mladi luk, a stari luk i šargarepa su provučeni kroz blender po principu stop-start dugme, da se pretvore u male kocke. Dodaju se u mleveno meso.
Pirinač se opere hladnom vodom i takođe se dodaje zajedno sa mirođijom, peršunom, nanom, biberom, solju. U nadev se dodaje i mlaka voda i promeša se dobro. Prvo se pune crvene paprike, pri čemu se svakoj otvor potapa u brašno i ređaju se u šerpu, a između njih se poređaju savijene male sarme od loze.
Preliva se uljem i maslinovim uljem i dodaje se paradajz iz konzerve. Preliva se vodom do sarmi i paprika. Posipa se nekoliko zrna belog bibera i dodaje se još malo soli.
Pokriva se tanjirom, poklapa se i stavlja na umerenu vatru. Nakon što zapišti ventil na loncu, meri se 20 minuta i sklanja se sa ringle. Preko sarmi i paprika dodaje se grudva maslaca. Servira se.