Pogača sa kvasom

Pogača sa kvasom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Pogača sa kvasom
Fotografije: Vanya Georgieva
17/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno75 min.
Porcije8
"Pogača sa kvasom, korisna i ukusna!"

Potrebni sastojci

  • kvas - 3 kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašika
  • ulje - 5 kašika
  • voda - 300 - 350 ml
  • brašno - oko 800 g
  • za mazanje pogače
  • jaje - 1 koamd
  • voda - 1 kašika
  • ulje - 1 kašika
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo, ako nemate kvas treba sami da ga napravite. Nikako nije teško, zamesite integralno brašno, 1/2 šolja sa 1/2 šolje izvorske vode (može i mineralna, bez hlora) u jednoj tegli od kompota, ali može i veća da bude lakše. Treba da se dobije nešto poput smese za palačinke. Posipamo prstohvatom šećera i promešamo.

Ostavljate teglu zatvorenu poklopcem na sobnoj temperaturi i nadgledate je, ako vam se učini retko dobro je da dodate još malo brašna. Možete da mešate s vremena na vreme.

Nakon nedelju dana kvas će početi da popunjava teglu. Ako izgleda kao narsli kvasac sa mehurićima znači da je gotov.

Zamesimo testo tako što u velku posudu prosejemo brašno, dodajemo vodu, kvas u ostale sastojke, zamesimo malo mekše testo nego obično i ostavljamo da naraste na toplom.

Sa ovim testom možete da oblikujete pogaču, hleb ili male pogačice, kako želite. Ukus je sjajan.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: