Pečeni krompir u slanini

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
130
731
19/10/2020
"Opušteno možete da gledate na ovo kao na tortu do slanine i krompira koja može obilno da se polije pivom ili vinom"
Priprema20 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano250
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • slanina - 240 g
  • krompir - 500 g
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - po ukusu
  • kačkavalj - 450 g (narendan na krupno rende)
  • šunka - 250 g, šajbne
* merne jedinice

Način pripreme

Slanina se poređa u obliku lepeze u duboki okrugli kalup bez rebara, ali tako da deo nje izlazi van kalupa, oko polovina parčeta.

Po sred dna se stavlja još nekoliko isečenih parčića da se popuni do kraja.

Krompir se očisti i iseče na fine kolutove.

Poređa se preklopljen preko slanine. Začinjava se solju, sveže mlevenim biberom i alevom paprikom.

Odozgo preko njega se posipa delom kačkavalja, pri čemu se blago pritiska.

Preko njega se poređaju parčići šajbni šunke.

Slede šajbne krompira, začini, narendan kačkavalj i ponovo šunka, dok se ne potroše sastojci.

Skroz na kraju odozgo po dijagonali se poreša nekoliko kriški slanine, za završnicu.

Spoljašnji parčići slanine iz kalupa se vraćaju unutra, tako da odozgo ostane samo slanina.

Odozgo se stalja dno kalupa za tortu, pritiska se.

Peče se na 190 stepeni oko 1 sat.

Zapečeno jelo se vadi iz rerne, ohladi se oko 15 minuta i okreće se u tanjir za serviranje.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar