Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto od limuna sa povrćem

Rižoto od limuna sa povrćem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Rižoto od limuna sa povrćem
Fotografije: marcheva14
1 / 5
23/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Nežna tekstura i eksplozija ukusa, sakupljenih u rižotu od limuna sa povrćem"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g, karnaroli ili arborio
  • šargarepa - 2 komada, srednje velika
  • tikvice - 1 komad, srednje velika
  • šampinjoni - 300 g
  • luk - 1 srednja glavice + 1 mala glavica luka
  • beli luk - 1 čen
  • peršun - 1/2 vezice
  • limun - 1 komad
  • kora limuna - fino narendana kora jednog limuna
  • so - 1 kašičica
  • beli biber - 1/2 kašičice, sveže mleveni
  • maslinovo ulje - i maslac za kuvanje
  • bujon od povrća - 2 komada, kocke
  • mirođija - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće se očisti. Pečurke se iseku na kriške. Šargarepe i tikvica se iseku na kocke. Luk i beli luk se usitne.

Zagreva se litar vode i stavlja se cela mala glavica luka, ona je zbog arome bujona, šargarepe i tikvica. Dodaju se i dve kocke bujona od povrća. Promeša se, da se rastvore kocke i kuva se povrće oko 3-4 minuta. Izvadi se povrće, glavica luka se odstrani, ostavlja se sa strane i bujon se čuva na toplom mestu.

U tiganju sa maslinovim uljem i grudvom maslaca se dinstaju pečurke, dok ne promene boju. Izvade se. Ostavljaju se sa strane do korišćenja.

U istom tiganju se dinstaju usitnjeni luk i beli luk, dok ne postanu staklasti. Dodaje se pirinač kada se sprema rižoto sa specijalnim pirinčem karnaroli ili arborio koji se ne pere prethodno, promeša se dok ne postane prozračan i dok se ne pojavi zrnce bele pulpe i sipa se jedna velika kutlača bujona.

Meša se neprestano, sačeka se da potpuno upije i sipa se nova kutlača bujona. Sada je vreme da se dodaju šargarepe, tikvica. Nastavlja se sa dodavanjem kutlače za kutlačom, pri čemu se neprestano meša i malo pre nego što se završi sa bujonom dodaju se i pečurke.

Meša se ponovo, dodaje se poslednji deo bujona, kuva se dok pirinač ne postane potpuno kremast. Sklanja se sa ringle. Soli se solju i sveže mlevenim belim biberom, dodaje se usitnjen peršun. Vreme za spremanje rižota je oko 20-25 minuta.

Pri serviranju se pokapa sokom od limuna, posipa se prstohvatom fino narendane kore limuna, dodaje se usitnjena mirođija. Pri serviranju sa strane se dodaje i parče limuna, tako da svako doda još po želji soka od limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: