Način pripreme
Prvo skuvamo jasminov pirinač. Karakteristično kod njega je što se kuva po principu apsorbacije, što znači da se priprema u određenoj količini vode koja se potpuno upija, na tihoj vatri, proporcije su 50 g pirinča na 100 g vode.
Ovaj put ćemo završiti kuvanje da pirinač bude polugotov, zato što ćemo ga kuvati sa lignjama.
Drugi korak je priprema lignji: u vrelu vodu stavljamo tube lignji na deset minuta. Izvadimo ih i potopimo u hladnu vodu. Ostavljamo sa strane.
Treći korak je prirpema nadeva punjenih lignji: dobro operemo morske plodove. Luk sitno isečemo, čenove belog luka i papriku i dinstamo u maslinovom ulju nekoliko minuta.
Dodajemo morske plodove i nakon 2-3 minuta dodajemo paradajz, so, biber, bosiljak, peršin (ili samo peršun ili samo bosiljak). Prelivamo belim vinom.
Čim ispari na pola, skidamo sa vatre.
Kad se ohladi malo dodajemo parmezan i rendani sir skamorcu.
Nekoliko reči o skamorci. Ima simpatičan kruškast izleg i miris dimljenog, koristi se za prirpemnu rižota u Italiji. Ako nema takav, koristite rendanu mocarelu - ona je specijalno obrađena i veoma ukusna.
Dodajte u nadev polukuvan pirinča i isečeni sveži bosiljak i peršun (ili oboje po izboru).
Punimo tube lignji smesom od morskih plodova, ivice učvrstimo čačkalicom za zube. Posipamo solju, biberom.
Poređamo ih u pleh i prelivamo maslinovim uljem i preostalim vinom. Pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Ovaj recept je autorski od Ivi Vacca.
Prijatna priprema mog izuzetno ukusnog specijaliteta punjenih lignji Bonisimo, kojeg gosti mnogo vole i moja porodica!