Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Lignje punjene spanaćem

Lignje punjene spanaćem

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k4275
Lignje punjene spanaćem
Fotografije: Lenka
1 / 3
04/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
2
"Specijalno za ljubitelje morskih plodova - lignje punjene spanaćem"

Potrebni sastojci

  • lignje - 10 komada, očišćene
  • bujon od povrća - 1 l
  • maslinovo ulje - 70 ml
  • Za punjenje
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • mladi luk - 3 kom.
  • spanać - 300 g
  • mirodjija
  • pirinač - 100 g, dugog zrna
  • suvo belo vina - 200 ml
  • sok od limuna - 1 kom.
  • muskatni oraščić
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte rernu na 180°C. U dubljem tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, pa pržite pipke 2 do 3 minuta, mešajući drvenom kašikom.

Dodajte luk, spanać (dobro isceđen), so i biber (po želji), pa dinstajte 4 minute. Dodajte pirinač i muskatni oraščić (ako koristite).

Dinstajte 3 minute, stalno mešajući, pa dodajte vino. Nastavite dinstati još 3 minute, pa dodajte sok od jednog limuna. Pomešajte dobro sve sastojke, pa skinite sa šporeta. Proverite ukus, dodajte mirođiju i još bibera i soli, ako je potrebno. Promešajte i ostavite sa strane.

Manjom kašikom punite lignje ovom mešavinom (neka punjenje zauzme maksimalno ¾ lignje).

Otvor zatvorite čačkalicom dobro, a na drugom kraju napravite rupicu za paru.

Poredajte lignje u dublju tepsiju, dodajte oko liganja i mešavine za punjenje (ako vam je ostalo viška). Sve zalijte temeljcem od povrća i sa 70 ml maslinovog ulja.

Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite 40 minuta. Skinite foliju, pa pecite tako još 5 minuta dok lignje ne dobiju malo smećkaste boje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: